- Zelfrealisatie
- Nisargadatta Maharaj
- Uitgeverij Samsara
- ISBN 978 94 929 9542 1
- Boekbespreking door Paul Soons
D it boek bestaat uit een serie gesprekken die Nisargadatta in 1980 met zijn bezoekers voerde. Dat was niet lang voor zijn dood in september 1981 – hij is 84 jaar geworden. Het boek is mooi verzorgd vormgegeven en bevat een voorwoord van Alexander Smit. Het is een goedlopende vertaling van The Nectar of the Lord’s Feet, samengesteld door Robert Powell. Het betreft onderricht vanuit en over de hoogste staat, het absolute. Nisargadatta formuleert dat als volgt: “Ik heb geen zin verschillende delicatessen, methoden en technieken te proeven. Ik ben alleen maar geïnteresseerd in het hoofdgerecht, en dat is de oerbron van het hele bestaan.” Het doel van de gesprekken is steeds om de toehoorder terug te voeren naar dit dynamisch gemanifesteerde bewustzijn. Het is een voortdurende oproep om je te herinneren wat je bent. Enerzijds kan een boek de goeroe niet vervangen, anderzijds kan het lezen van dit boek bij diegenen die het nooit echt ervaren hebben het verlangen naar dit absolute opwekken. Voor diegenen die het wel, maar meestal tijdelijk, ervaren hebben, biedt het een duidelijke herkenning en stimulans om door te gaan, naar een blijvende staat in het absolute.
De 21 gesprekken in het boek hebben aansprekende titels gekregen, zoals: “Wie was jij voor je geboorte?”, “Er is geen schepper”, “Zelfs het hoogste is zinloos voor het hoogste”, “Wat je wezenlijk bent, kun je niet bedenken”, “Spiritualiteit betekent wonen in het Zelf”. De lezer wordt hierin steeds uitgenodigd alle concepten los te laten en open te staan voor de directe ervaring. Nisargadatta geeft aan dat je je moet vereenzelvigen met de manifestatie als geheel, omdat je alomtegenwoordig bent. Door de goeroe onvoorwaardelijk en spontaan te volgen, wordt het gemanifesteerde ongemanifesteerd. Ongemanifesteerd betekent totale kalmte en rust; er is dan geen geboorte en dood, geen komen en gaan.
Het is een inspirerend boek, voor de meesten onder ons niet geschikt om in één keer uit te lezen, maar wel steeds een of twee hoofdstukken per keer, zodat het goed kan indalen.
Paul Soons