De levens waarin Jezus en Boeddha elkaar kenden
- Gary R. Renard
- Uitgeverij Inner Peace Productions
- ISBN 9789490829193
- Boekbespreking door Jan van Delden
De levens waarin Jezus en Boeddha elkaar kenden is het vierde boek in een reeks van Gary Renard, een Amerikaans auteur geïnspireerd door Een Cursus in Wonderen (ook wel aangeduid als ECIW of De Cursus). Deze beschrijft een strikt non-duale zienswijze op de wereld via een christelijke terminologie. Het is de uitgave van een manuscript dat Helen Schucman tussen 1965 en 1972 gedicteerd kreeg via een innerlijke stem, die zij duidde als Jezus.
Vanuit een puur non-dualistisch standpunt bekeken lijkt de titel De levens waarin Jezus en Boeddha elkaar kenden volledig ermee in strijd en kunnen er heel wat vraagtekens bij gezet worden. Want als de Eerste Oorzaak alomvattend is, kan dualiteit niet bestaan en dus ook geen reïncarnatie.
Maar voor je dit boek aan de kant gooit is het volgens mij toch de moeite waard om het van begin tot eind – zonder vooroordeel – te lezen omdat er veel ‘pareltjes’ in staan die je kunnen helpen om het zuivere non-dualistische standpunt van Een Cursus in Wonderen (ECIW) uitgedrukt in christelijke begrippen te leren verstaan. Voor Gary Renard, die natuurlijk donders goed weet dat voor De Cursus reïncarnatie onmogelijk is, en zijn in het boek beschreven meesters Arten en Pursah is dat uiteindelijk hun enige doel.
De christelijke taal van De Cursus kan veel weerstand oproepen maar is een uitnodiging om voorbij de beperkingen van welke terminologie dan ook te zien naar wat voorbijgaat aan alle woorden. Dit kan niet beter uitgedrukt worden dan door De Cursus zelf:
“Eenheid is eenvoudig het idee: God is. En in Zijn Wezen omvat Hij alles. Geen enkele denkgeest bevat iets anders dan Hem. We zeggen: ‘God is’, en doen er dan het zwijgen toe, want in die wetenschap verliezen woorden hun betekenis. Er zijn geen lippen om ze uit te spreken en er is geen deel van de denkgeest onderscheiden genoeg om te voelen dat hij zich nu gewaar is van iets niet zichzelf. Hij heeft zich verenigd met zijn Bron. En als zijn Bron Zelf is hij alleen maar.”
In alle vier de boeken word je door Gary spelenderwijs bij de hand genomen met begrippen als God (Eerste Oorzaak), Heilige Geest (onze onpersoonlijke Kennendheid, godsherinnering, die nog weet wat we waren vóór wij dromen gingen maken en geloven) en Vergeving (het is nooit gebeurd).
Deze incarnatieverhalen – aan Gary toevertrouwd door zijn meesters Arten en Pursah – worden dus bewust gebruikt om je te helpen begrijpen wat dualiteit inhoudt en om zo vanuit dat niveau van ‘denken’ bereid te zijn het zuivere non-dualisme te aanvaarden.
Dan leer je ook aanvaarden dat jij en niet God die hele droomtoestand (waaronder reïncarnatie) maakt, zoals het ego je wijs maakt. Om de schuld en angst te laten genezen is daar de innerlijke Heilige Geest die elk moment weet dat onze intrinsieke waarde door God is vastgesteld .
Zo leert dit vierde boek van Gary ons dat Jezus en Boeddha uit hetzelfde hout gesneden zijn. Niet eerder werd zo helder, onbevangen en wars van sensatie beschreven hoe Boeddha en Jezus in zes levens met elkaar verbonden waren. Als familie, als studenten bij de Academie van Plato, als hindoeïsten, als taoïsten, als shintoïsten en ten slotte als Jezus en zijn discipel Filippus. Het zijn zeer gedetailleerde levensverhalen, waarin beiden onder andere namen en geslacht leefden om zich uiteindelijk hun ware non-dualistische natuur te realiseren. Voor wie diep ‘gelovig’ is – vanuit welke religie of geloof dan ook – kan dit boek schokkend zijn en als ‘fake news’ worden ervaren en ontkend.
De wijze waarop Gary echter deze ‘banden’ tussen Jezus en Boeddha beschrijft is vanuit het dualistische ‘droomniveau’ opzienbarend, maar hij biedt tegelijkertijd de uitweg en hulp voor het verstaan van een zuiver non-dualistisch perspectief.
In het boek is ook plaats voor heftige thema’s zoals de toekomst van de aarde, het voorspellen van grote rampen die ons kunnen treffen en complottheorieën. Juist in dat ‘geweldnieuws’ bieden Gary en zijn meesters je vergevingskansen als ‘overlevingskansen’ want God/Eerste Oorzaak is alomvattend. Dualiteit kan nooit plaatsgevonden hebben.