De bron ben je zelf

Djihi Marianne

Djihi Marianne – Verschenen in InZicht nr 2, 2004 – Leestijd is ca. 5 minuten

Er zijn veel misverstanden over emoties. Deels omdat ze ongrijpbaar lijken te zijn en deels omdat ze niet passen in het plaatje van verlichting. Door het ontbreken van inzicht lijkt elke emotie complex. De eenvoudige benadering van open gewaarzijn laat zien dat het mogelijk is het systeem van actie en reactie op persoonlijk niveau om te zetten in bewustzijn. Dit brengt ons naar een vrije levenshouding.

Bij een emotie ervaren we soms enorme lichamelijke sensaties en vibraties. De emotie kan je zo overweldigen dat het lichaam geheel zelfstandig lijkt te functioneren en te handelen. Het gevoel dat een emotie niet in bedwang is te houden kan zeer sterk zijn. Wanneer bijvoorbeeld de emotie van angst optreedt, is er een enorm samenspel van gedachten, verbeelding, frustratie en onderdrukte gevoelens die naar buiten komen en die je tot op het bot raken. Alles is erbij betrokken, het verleden en de toekomst trekken aan je voorbij en tegelijkertijd lijk je elke sturing en controle te verliezen. De emotie van blijdschap is een staat waarin het lichaam en de wereld zich juist openen. Deze emotie kan gemakkelijk ontvangen en uitgereikt worden zonder dat er weerstand optreedt.

Je bent dan in een open verbinding van warmte, genegenheid. Alle zintuigen staan wagenwijd open en zijn van helder licht waarin alles meedanst, glanst en straalt.

“Sommige emoties zijn welkom, andere niet.”

Het is niet verwonderlijk dat we een keuze maken in het toelaten en willen ervaren van emoties. Sommige emoties zijn welkom, andere niet. Dit is de valkuil waardoor weerstand ontstaat. Wanneer je in staat bent de emotie te aanvaarden in al haar aspecten is dit de brug naar bevrijding. Wanneer je naar de kern gaat die dieper ligt dan de vorm waarin een emotie verschijnt, onthult de dynamische kracht van emotie haar betekenis. De essentie van elke emotie is de pure energie van de bron. Het is in wezen dezelfde energie als die van jezelf, de bloem, het bos en je schaterlach.

De emotie zelf is niet slecht of goed. Het is onze innerlijke houding die de weg verspert. Door meditatief gewaarzijn te ontwikkelen valt er licht op de ervaring en haar betekenis. In elke ervaring ligt namelijk de mogelijkheid en de rijkdom van opengaande inzichten, waardoor bewustzijn verruimt en vrijheid ontstaat. Door de emotie niet te benoemen of te beoordelen, is er geen lading en kan de energie van de emotie vrijuit stromen.

Door het lichaamsbewustzijn te ontwikkelen en te verfijnen, open je het luisteren naar de taal van het lichaam. Er ontstaat dan een gewaarzijn van diepere gevoelslagen zonder dat je je ermee hoeft te verbinden. Dit betekent dat je jezelf gaat herkennen als neutraal bewustzijn, zonder verhaal, oordeel, scheiding en grens. Dit is het grote deconditioneren van lichaam en geest, waardoor je zintuigen, je lichaam en het bewustzijn zich vrijer openen. Je bent dan in staat je lichaam te benaderen en te herkennen als een organische lichtheid, zonder grenzen en totaal verbonden met alles eromheen. Door yoga en ‘body awareness’ wordt het steeds gemakkelijker op te gaan in de almaar vernieuwende mogelijkheden en ervaringen van ruimtelijke aandacht en onpersoonlijk gewaarzijn. Je lichaam bevrijdt zich van dieptespanningen en weerstanden, zonder dat deze ontladingen plaatsvinden op een verwrongen manier en tot uitbarsting komen naar anderen. Je bent in staat je blokkades en pijn te voelen zonder angst. In de ontspanning kom je dieper en dieper op die plek waar het allemaal goed en wijs is. Dit is thuis zijn. Dit is de natuurlijke vrijheidsstaat, de leegte van het Zelf. In deze authenticiteit is geen vereenzelviging met een of ander ‘ik’ uit het verleden. Wanneer er een (angst/woede) emotie optreedt, ben je in staat om zonder gehechtheden en identificatie wakker te blijven en bewust te zijn. Je aandacht is bij de weerstand, zich uitend in lichamelijk verzet, zonder deze te willen veranderen en/of verbeteren. Je blijft dichtbij en in contact met elk gevoel. Je kunt dan woedend zijn zonder woede. Je kunt dan verdrietig zijn zonder verdriet. Zonder verhaal of drama, zelfmedelijden, schaamte en schuldgevoel. Zonder oordeel of scheiding tussen jou en je Hart. Er is stromen en ontladen van energie. Dit aanvaarden maakt je werkelijk vrij. Door het ontwaken van het innerlijk van je Hart bloeien zachtmoedigheid en liefde op. Dan ben je in staat elke ervaring als een geschenk te omarmen. Er ontkiemt een rijkdombewustzijn in alle aspecten van je alledaagse dag. Je leven wordt eenvoudiger, gevoeliger en krachtiger. Dit is de tuin van stilte, waar de vruchtbaarheid van het zaad van verlichting uit ons binnenste naar buiten groeit.

“Door het ontwaken van het innerlijk van je Hart bloeien zachtmoedigheid en liefde op.”

BTW 098765432 | KvK 765321 | © Copyright 2018 – InZicht magazine voor non-dualiteit | webdesign by Lucid Studio