Tijdschrift InZicht

Wegen van radicaal zelfonderzoek

« Vorige nummers

Bewustzijn

Jaargang 18 - nr 2 – mei 2016

INZICHT AFLEVERING  69

thema: Bewustzijn

 

Een nummer van InZicht met als thema ‘Bewustzijn’ nodigt wellicht uit om nu eindelijk eens uit te leggen wat Bewustzijn eigenlijk is - wat niet verwonderlijk zou zijn, gezien het feit dat ‘bewustzijn’ misschien wel het meest gebruikte concept is in de literatuur over non-dualiteit. Bewustzijn, zo wordt vaak gezegd, is dat waarin alles verschijnt en verdwijnt, de Getuige, het allesomvattende, God, het heilige, het leven zelf, enzovoorts. Al die uitspraken verwijzen weliswaar naar de waarheid, maar zijn op zichzelf geen waarheid - niet de waarheid, en zelfs niet een waarheid. Het zijn slechts woorden, klanken, die samen concepten vormen die verwijzen naar dat wat buiten iedere verwoording valt. Want welke verwoording je ook hanteert, het blijft slechts een woord of een reeks woorden, en dus hoogstens een concept. Het woord is niet het ding en de kaart is niet het landschap. Een kaart verwijst met behulp van symbolen en concepten naar de plek waar je je bevindt en maakt er tegelijkertijd deel van uit. Het bestuderen en analyseren van die symbolen, om erachter te komen hoe die plek eruitziet, is natuurlijk onzinnig. Ze zijn alleen bedoeld om je bewust te maken van het feit dat je je in een bepaald landschap bevindt. Denken dat je je niet daar bevindt waar je al bent, maar ergens op de kaart, is een vorm van waanzin, zou ik zeggen. Maar wel een vorm waaraan bijna de hele mensheid lijdt zonder het in de gaten te hebben. (…).

(Uit het Woord Vooraf van Han van den Boogaard)

 

-----------------------------

Puur bewustzijn

Marcel Messing

Waken, dromen, diepe slaap en wakker worden zijn Mij vreemd. Nergens kom Ik vandaan, nergens ga Ik naar toe, want alle richtingen komen uit in Mij, nulpunt van tijd en ruimte, zelf tijdloos en ruimteloos.

Verleden, heden en toekomst voltrekken zich zonder Mij te beroeren, een eeuwig onbeweeglijk nu.

Hier en daar, hoog en laag, ver en dichtbij, binnen en buiten zijn gedachten die Mij niet raken, en toch vindt alle denken plaats in Mij. Naamloos ben Ik alle namen, beginloos ben Ik meester van alle tijden, eindeloos ken Ik het begin van alle wezens, dat verdwijnt in een begin van een begin van een begin.. (…)

------------------------------------

Kijken naar de kijker

Jan Geurtz - interview Katja Teunissen 

Is het mogelijk om jezelf te oefenen in je bewust zijn van bewustzijn? In de ogen van Jan Geurtz is dat zeker zo. Zelf gebruikt hij daar tijdens zijn cursussen en workshops dzogchen-oefeningen voor. “Je kunt niets doen om verlichting te creëren, maar je kunt wel een hoop doen om het te verhinderen. We doen een heleboel dingen die de werkelijke staat van zijn, verlichting, versluieren. Dat kun je afleren.”. (...)

-----------------------------

Bewustzijn bewijst zichzelf

Jean Klein

In deze dialoog spreekt Jean Klein over loslaten, de dood en bewustzijn, waarbij hij het moment van inslapen vergelijkt met het moment van sterven. “Alles verschijnt in het bewustzijn, dat niet wordt beïnvloed door geboorte of dood. Er is geen moment zonder bewustzijn, dus ook na de dood van het lichaam is het bewustzijn als altijd aanwezig.”  (…)

---------------------

De stilte en helderheid van het inhoudsloze bewustzijn

Elias Amidon

Bewustzijn is te vergelijken met de lucht, een eindeloze open leegte waar verschijnselen als wolken in ‘ronddrijven’ zonder dat hij erdoor wordt aangetast. En net als de lucht is bewustzijn alomtegenwoordig en is het ons nader dan ieder beeld dat we van onszelf hebben.  (...)

---------------------

Alles verwijst naar bewustzijn

Steve Ford - interview door Han van den Boogaard

In zijn jeugd verloor Steve Ford plotseling de identiteit die hij tot dan toe altijd gekend had en begon de vraag ‘Wie ben ik?’ zich aan hem op te dringen. Aan InZicht vertelt Steve hoe de zoektocht naar het antwoord op die vraag verliep en waar die uiteindelijk toe leidde. “Ik wist dat ik alles moest overstijgen, alle gehechtheid aan het denken, om er zo achter te komen, hopelijk, wat echt was, wat werkelijk betekenis had.” (...)

---------------------

Onophoudelijk ontwakend bewustzijn

André van der Braak

In veel boeken over de chan- of zentraditie kunnen we lezen dat deze boeddhistische school een radicale transformatie van ons bewustzijn beoogt – een ervaring van verlichting. Door veel in meditatie te zitten, zo lijkt de chanbenadering te zijn, kunnen we door de beperkingen van ons alledaagse bewustzijn heen breken, en een radicaal andere staat van geest realiseren.  (…)

---------------------

Alles vindt plaats in ons bewustzijn

Hans Knibbe

Als alle vormen leeg zijn, is het vormloze bewustzijn dat natuurlijk ook. Alle vormen bezitten één wezenlijk aspect: ze liggen besloten in je bewustzijn, je zuivere essentie. “De grond van ons bewustzijn is oorspronkelijk, puur, want ongeboren.” (…)

----------------------

De voorrang van het bewustzijn

Douglas Harding

Het wetenschappelijke uitgangspunt dat bewustzijn door materie wordt voortgebracht, wordt in deze korte tekst van Douglas Harding elegant maar wel definitief naar het rijk der fabelen verwezen.  (…)

---------------------

Bewustzijn is zinderende levendigheid

Jop Elsen

Kunnen we beseffen dat we Bewustzijn zijn? In dit artikel beantwoordt Jop Elsen die vraag ontkennend en bevestigend. Uiteindelijk kunnen we alleen maar rusten in Bewustzijn, de enige ruimte waar je veilig bent en niets nodig hebt. “Als je niet wegloopt voor wat er nu is en deze luisterende ruimte er mag zijn voordat het denken ermee op de loop gaat, ontdek je dat je in werkelijkheid Bewustzijn bent.” (…)

---------------------

Rita Bouwman - interview door Filip De Loof

In ontwaakt leven komt alles voorbij

Zelfonderzoek ondermijnt het ego. Het wordt bang en juist die angst ontmoeten en onder ogen zien, kan leiden tot overgave en een openheid voor niet-weten die de angst doet oplossen. (…)

-------------------------------

Het bewust onbewuste spel

Sharlih

Het onbenoembare wonder van het Zijn wordt door Sharlih op onalledaagse wijze aangeduid als Wonderspul, de wonderlijke, allesomvattende ‘substantie’ die zijn eigen onbegrensde, tijdloze aard is vergeten. “Het is het naamloze dat onder vele namen bekend staat, dat verguisd wordt en aanbeden, maar eenmaal herkend wordt het een alledaagse verwondering (…)

------------------------

Bewustzijn is geen ervaring

Dick Sinnige

 Dick Sinnige laat aan de hand van impressies, overwegingen en ervaringen zien dat Bewustzijn zelf geen ervaring is. “Waar ik ook wandel, ik wandel rond in mezelf. Mijn aandacht rust in de schoot van bewustzijn.”  (…)

------------------------

Rubrieken:

- Lezersbijdragen.

- Reeks "Wat is advaita?" 38: Unmani Liza Hyde “Luisteren naar mensen die spreken over verlichting”

- Column: “aandacht en bewustzijn” door Hans Laurentius

- Gastcolumn: “bestaan als persoon” door Unmani

- Klassieke teksten: Sri Nisargadatta Maharaj “het bewuste zijn”

- Besprekingen van boeken van: Karel Wellinghoff (Jullie moeten het zelf doen), Paul Smit (UitZOOMen), Susan Stiffelman (Opvoeden in het NU), Stephan Bodian “Ontwaak” 

- Recent verschenen: boekenrubriek

Mededelingen – Agenda